Haber

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki Nilüfer’e konuk oldu

Nilüfer Belediyesi’nin dijital içerikli yayınına konuk olan Japon Deprem Uzmanı ve Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, Bursa’dan geçen fay hatlarını yorumladı.

Çekimlerini Nilüfer Stüdyo’da yapan ve yapımcılığını Yankı İçöz’ün üstlendiği “Nilüfer’im” programına konuk olan Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, Bursa ve Marmara Bölgesi’nin hareketli fay hatları hakkında bilgiler verdi. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey kolunun 1999 depreminde Gölcük’e kadar kırıldığını belirten Moriwaki, “İstanbul’un 20 km açıklarında Yalova’nın ortasında ve Silivri’nin denizinde kırılmayan fay sınırları var. Marmara. Bunların kırılmasını bekliyoruz. 1999 depreminden sonra boğaz köprülerini güçlendirdik. O dönemde yaptığımız risk analizlerine göre adaların güneyindeki bölge olduğunu varsayıyoruz. Bir diğer nokta olarak da adaların güneyindeki fayın devamı olan Silivri açıkları diyebiliriz. Bu fay sınırlarının bir kısmını aşarsa 6.8 olabilir ama birkaç fay hattını birlikte veya hepsini birden kırarsa daha şiddetli bir deprem olabilir.

Avcılar’ın 1999 yılında İstanbul’da meydana gelen depremde yer sarsıntısından büyük ölçüde etkilendiğini belirten Yoshinori Moriwaki, “Zeytinburnu, Küçükçekmece, Büyükçekmece gibi yerlerde sıkıntılar olabilir. Güneyde Bursa tarafına baktığımızda zemini yumuşak olan yerlerde sıkıntı bekleyebiliriz” dedi.
Marmara Denizi’nde beklenen depremin tsunamiye neden olabileceğine işaret eden Yoshinori Moriwaki, “En kötü senaryoya göre 3 metre yüksekliğinde bir tsunami beklenebilir. 50 santimetre yüksekliğindeki bir tsunami bile bir insanın yüzmesini imkansız hale getirir. Bu nedenle tsunami uyarısının ardından yüksek noktalara çıkmak gerekiyor” dedi.

Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey ve güney olmak üzere iki kolu olduğunu belirten Moriwaki, “Güney kolu Bursa’nın hemen altından geçiyor. İznik’ten geçen bir fay sınırı vardır. Ancak bana göre İnegöl’den Bursa’ya uzanan fay sınırında bir hareketlilik bekleyebiliriz. Burada meydana gelen depremin üzerinden 150 yıl geçti. O zaman Bandırma’nın batısındaki fay sınırlarına bakacak olursak 250 yıldır kırılmadığı noktalar var. İnegöl’den Bursa’ya uzanan fayın ardından Uluabat fayının ardından Bandırma’nın batısındaki fayın kırılabileceğini düşünüyorum” dedi.

2018 yılında Japonya ve Türkiye’deki deprem yönetmeliğinin aynı seviyeye geldiğine değinen Yoshinori Moriwaki, “2018 yılı öncesi yönetmelikte temel iyileştirildikten sonra binanın yapılması gerekiyordu. Ancak bu uygulanmadı. Mevcut yönetmeliğe göre yer berbatsa bina güzelleştikten sonra yapılabiliyor. Bunu Kahramanmaraş’ta ve Hatay’da gördük. Bina güzel ama zemin berbattı. Yıkımlar için değerli bir etkisi oldu. Türkiye’de bina kontrolleri beton dökerken numune alıyor, demir dökerken numune alıyor. Beton ve demirin kalitesi denetlenir. Ancak o inşaatta kullanılan demirin çapı veya kaç demir kullanıldığı konusunda herhangi bir kontrol yoktur. Bunların yasal düzenleme ile güvence altına alınması gerekiyor” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu