İşsizlik Yardımı Teşvikine İlişkin Açıklama
SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, işsizlik maaşı teşvikinin işsizlik maaşı alan sigortalıların çalışma hayatına katılımını kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirildiğini belirterek, “2023 yılında asgari ücretli bir çalışanın prim tutarı 5 bin 30 TL, 43 bin 43 TL. Ancak ilgili teşvikten yararlanan işverenin şartları, hizmet veren her çalışan için sadece 536 TL ve 58 kuruş prim öderken, 4 bin 493 TL 85 kuruşunu Hazine karşılıyor” dedi. söz konusu.
İşsizlik ödeneği uygulamasının, çalışanların çeşitli nedenlerle işini kaybetmesinden sonra belli bir süre ve ölçüdeki gelir kayıplarını karşılamak ve iş hayatında hayatlarını devam ettirecek bir taban gelir sağlamak amacıyla 4447 Sayılı Kanun ile hayata geçirildiğini hatırlatan Yeni iş bulma sürecinde SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, işsizlik ödeneğinden son 3 yılda sigortalıların ve işsizlik sigortası primi ödeyenlerin en az 6 ay en fazla 10 ay yararlandığını belirtti. Kurt, “İşsizlik maaşı alanlara genel sağlık sigortası prim ödeme, yeni iş bulma, meslek geliştirme, eğitim alma ve yetiştirme hizmetleri de İŞKUR tarafından veriliyor” dedi.
Çalışma hayatında sürekliliğin esas olduğunu ve bu nedenle bu sürekliliğin sağlanması için hem çalışanlara hem de işverenlere çeşitli teşvikler verildiğini belirten Kurt, “Çalışma hayatında sürekliliğin sağlanması için teşvikler uygulanıyor. İlgili teşvikler ile işverenin işçilik maliyetleri düşürülüyor. Genel olarak işsizliği azaltmak ve hatta ek istihdam… Herhangi bir nedenle işini kaybeden ve işsizlik maaşı alan sigortalıların çalışma hayatına yeniden dahil olmalarını kolaylaştırmak amacıyla İşsizlik Ödeneği teşviki uygulamaya konulmuştur.
İşsizlik maaşı teşvikinden nasıl yararlanılır?
Kurt, “2009 yılında uygulamaya konulan ve diğer teşviklere göre daha az bilinen bu teşvik, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketi nedeniyle işinden ayrılmak zorunda kalan ve işsizlik maaşı almaya hak kazanan afetzedelerin topluma kazandırılmasını hedefliyor. , yeni bir başlangıç yapmanın önemli olduğunu belirterek, “Bu teşvikten faydalanmak için; İşe giriş tarihinden önceki altı aylık dönemde aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ek olarak, işsizlik ödeneği alan sigortalının işsizlik ödeneğine hak kazanmadan önceki son işyerinden başka bir işyerinin bulunması , aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyanının yasal süresi içinde düzenlenmesi ve primlerin yasal süresi içinde ödenmesi, işyerinin 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi çerçevesinde olmaması ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve bu Kanundan muaf tutulan alımlar ve uluslararası sözleşme kararları uyarınca yapılan hizmet alımları ve imalat işlerini yürüten hiçbir iş yeri “Kurallara uyulmalıdır” dedi.
“İşsizlik Yardımı Teşviki İşverenin Prim Maliyetini Düşürüyor”
Prime temel faiz alt sınırı üzerinden tahakkuk eden tüm işçi ve işveren sigorta primlerinin yüzde 1’i ile kısa vadeli sigorta prim tutarlarının yüzde 1’i yani toplamda yüzde 33,5’inin sağlandığını belirten Kurt, “2023 yılında asgari ücretli çalışanın prim tutarı işsizliğe indirilecek.5 bin 30 TL dahil 43 kuruş ancak ilgili teşvikten yararlanan işveren, şartları sağlayan her çalışan için sadece 536 TL 58 kuruş prim ödüyor, 4 bin 493 TL’nin ise 85 kuruşunu Hazine karşılıyor” dedi.
Teşvik başvurusu nasıl yapılır?
İlgili teşvikten yararlanmak için SGK’ya veya başka bir kuruma rastgele başvuru yapılmasına gerek olmadığını belirten Kurt, “Teşvik kapsamına giren sigortalılar ‘e-SGK’ya/ 15921 Teşviği için İşveren/İşveren Sistemi/İşveren/Teşvikler ve “Sigortalı Teşvik Fayda Tanımlamaları/Belirlenmesi” menüleri seçilerek tanımlama işlemi yapılmalıdır.Bu formda tanımlanan çalışanlar için bu teşvikten yararlanılacaktır. en az 6 ay en fazla 10 ay olmak üzere işsizlik sigortasından kalan süre ödenir” dedi. – İZMİR
hani-ajans.com.tr