Ekonomi

CHP’nin ‘418 milyar dolar’ raporu: Yıllara yayılacak

DUVAR – Millet İttifakı Başkan adayı ve CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun defalarca gündeme getirdiği “beşli çete”ye halktan aktarıldığı iddia edilen 418 milyar dolarla ilgili 18 kişilik bilirkişi heyetine rapor hazırlattığı öğrenildi. ve “geri alacağım” dedi. Rapora göre, hükümetin el değiştirmesi halinde bu miktarın toplam 180 milyar dolarının geri alınabileceği tahmin ediliyor.

Çiğdem Toker, T24’teki 418 milyar doların detayları başlıklı yazısında şunları ifade etti:

“Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son aylarda defalarca vurguladığı AKP dönemi uygulamalarına göre kamu kaynaklarından elde edilen 418 milyar dolarlık haksız kazancın 180 milyar dolarının beş yıllık süreçte telafi edilmesi bekleniyor. tamamen bağımsız çalışacağı varsayımına dayanmaktadır.

Kılıçdaroğlu’nun adaylık süreci ve bahsettiği fiyatlar; Konusunda uzman üst düzey kontrol elemanları, yargı mensupları, bürokrat ve teknokratlardan oluşan 18 kişilik bir grubun hazırladığı kapsamlı çalışmanın sonuçlarından biridir. (Geçtiğimiz günlerde CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun konuyla ilgili Uğur Dündar’a bir röportaj verdiğini hatırlatalım.)

Bugün, Erdoğdu’nun bahsettiği çalışmadaki verilerin raporda yer alan orijinal tablosunu T24 okuyucuları ile paylaşacağım. Geniş ve kapsamlı olduğunu öğrendiğim raporun tamamının kamuoyu ile paylaşılmış olması çeşitli nedenlerle bu aşamada yok. Ayrıca 2022 yılının tamamına yakını (11 ay) 18 kişilik uzman ekibin üzerinde çalıştığı analizlerin branşları ve genel çerçevesi ile ana sonuçlar kademeli olarak kanallara aktarılacak.

Tabloya yansıyan fiyatlardan da anlaşılacağı üzere AKP iktidarı uygulamalarına fatura edilen 20 yıllık kamu israfı ve yolsuzluk çalışmaları beş ana kol incelenerek oluşturulmuştur:

– Kamu ihaleleri

– İmar ve İnşaat işleri

– Vergiler, primler ve cezalar

– Bankacılık ve sermaye piyasaları

– Güç ve madencilik

Bu departmanlarda yolsuzluk ve rüşvetin küresel ölçekte yaygın olduğunun altı çizilmektedir. Türkiye’de kamunun söz konusu alanlarda uğradığı zarar incelenirken kamu ihaleleri envanteri, TÜİK verileri, Sayıştay raporları, özelleştirme işlemleri, iddianameler, soruşturmalar, imar başvuruları, ruhsat işlemleri ve bu alandaki haberler kaynak olarak alınmıştır. temel. Kamu zararı hesaplanırken makroekonomik veriler analiz edilmiştir. Yolsuzlukla ilgili aktif çaba gösterilmesi durumunda, geri alınabilecek bedel ve “temiz” yönetim sonucunda elde edilecek tasarrufun yıllık bazda hesaplanmaya çalışıldığı belirtiliyor. Görüştüğüm kaynaklar, yolsuzluğun ölçüsünün genellikle üstü kapalı olduğu için iddia ve varsayımlara dayanmasının kaçınılmaz olduğunun altını çiziyor. Bu yönüyle raporda yer alan hesaplamaların tartışmaya açık olduğu belirtilmekle birlikte ihtiyatlı davranılması nedeniyle gerçek kamu kaybının altına düşmüş olabileceği vurgulanmaktadır.

AÇIK İHALELER BİRİNCİ

Kılıçdaroğlu’nun isteği ve bilgisi doğrultusunda hazırlanan bu raporda, 18 kişiden oluşan bilirkişi heyetinin varsayımlarına göre, bu dönemde “iş adamları, üst düzey siyasetçiler ve bürokratlar” en az 100 TL haksız çıkar sağladı. Bu beş ana segmentte 418 milyar dolar. İktidarın el değiştirmesi halinde bu bedelin toplam 180 milyar dolarının geri alınabileceği iddia ediliyor. Kurulacak temiz yönetim ile her yıl 50 milyar dolar tasarruf sağlanacağı öngörülüyor.

Sektörler arasında, yolsuzluk riskinin en yüksek olduğu alan olarak kamu alımları ilk sırada yer aldı. Öte yandan, riski nispeten düşük olan kredi ve teşvik uygulamalarında yolsuzluk riski on binde 3 olarak kaydedildi.

Raporda yer alan değerli bir değerlendirmeyi şu şekilde özetlemek mümkündür:

“Gerçekte çok yüksek olduğu bilinen yolsuzluğun yayılmasına dikkat ettik. Telekom, İnhisar ve SEKA gibi büyük özelleştirmelerde satılan kamu varlıklarının üçte biri hatta dörtte birine satıldığına dair güçlü kanıtlar olmasına rağmen. özelleştirmelerde toplam kamu zararı hesaplanırken gerçek değerinin yüzde 20 altındaydı, satıldığı varsayılarak hesaplama yapıldı.

Kamu ihalelerinde yolsuzluk riski açık ihalelerde yüzde 10’dur.

Kapalı ihalelerde ise ihale bedelinin yüzde 30’u olarak hesaplandı.”

Bu çalışmada ihale türlerine göre miktar ve kamu zararı tahminleri birebir raporda iki farklı kategoride incelenmiştir. Kamu harcama ihaleleri ve kamu geliri ihaleleri.

Raporda kamu harcama ihalelerine ilişkin detaylar şöyle:

İHALELER İKİ BÜYÜK KATEGORİDE

İhale yolsuzluğu iddiası yukarıdaki tablodaki toplam 133 milyar dolar ile sınırlı değil. Müzayede dolandırıcılığının gerçek toplamı 203 milyar dolar. Çünkü raporun ikinci kategorisi olan Kamu Geliri İhaleleri’nde; Mevzuatı diğer kanunlarda yer alan özelleştirme, Kamu-Özel Ortaklığı, kapsam dışı satış, kamu satış ve kiralamaları, varlık satışı alacakları incelenmektedir.

Bu ihale kategorisinde tahmin edilen yolsuzluk miktarı 70 milyar dolar.

Böylece 418 milyar doları oluşturan beş fasılın incelendiği ana tabloda, biri 133, biri 70 milyar dolarla obur olmak üzere 203 milyar dolarlık ihale dolandırıcılığı ilk sırada yer alıyor.

AKP’nin 20 yıllık kamu ihaleleri serüveninde 2022 sonuna kadar hesaplanan 203 milyar dolarlık kamu zararı iddiası da mevcut iktidara ve onunla iş yapanlara yüksek yansımayı açıklıyor.” (KAYNAK)

haberbiga.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu